Provansa party – mirisi za letnje opuštanje!

baner provansa-uskrs-1-maj-2016-azurna-obala-1.maj-2016-gradovi-evrope-prolecna-putovanja-1.maj-2016-evropske-metropole-1.maj-4 french-countryside40-30f12

 

 

 

 

 

U utorak 4. jula zaustavljamo zAnimin kreativni karavan u lavandinim poljima Provanse. Žurka počinje u 17h i traje do 19.30h. Žurka je namenjena deci, bez prisustva roditelja, prilagodjena je uzrastu od 3 do 10 godina.

Provansa je bivša rimska provincija i bivši region Francuske, koji je danas deo regiona Provansa-Alpi-Azurna obala. Nalazi se na jugoistoku Francuske i graniči se sa Italijom. Provansa je dobila ime po reči provincija, jer je bila jedna od prvih rimskih provincija van italijanskog područija.

Leta u Provansi su prilično topla, mada je to period kada cveta lavanda, po kojoj je regija inače poznata i tada je sva u ljubičastim tonovima. A Provansa je preostalim delom godine izuzetno koloritna – pejzaž je satkan od pastelnih i jarkih tonova – zlatnih polja pod žitom i ovsom, žutih polja uljane repice i suncokreta, tu i tamo prošaranih crvenim poljima maka i zelenih tonova brežuljkastih vinograda.

Mnogi svetski poznati slikari ovde su nalazili svoju inspiraciju: Gogen, Sezan, Van Gog, Pikaso, Matis proslavili su provansalski pejzaž na svojim platnima, a mit o jedinstvenom blistavom svetlu i nebu specifične prozračnoplave boje učinili su da ova regija postane sanjano mesto za stvaranje mnogim slikarima i fotografima iz celog sveta.

Upravo taj koloritni i mirisni pejzaž Provanse izvor je inspiracije za kreativne radionice koje smo vam pripremili. Puno boja, mirisa i ukusa. Akvareli, kolaži i slike raznobojnim peskom samo su deo programa koji smo spremili za ovo egzotično putovanje.

Upozaćemo vas sa brojnim gradićima  ove obilasti: Aixom, Arlom , Avinjonom…Zavirićemo u kuhinju provansalskih majstora. Posebno obeležje Provansalske gastronomske prakse jeste upotreba povrća, najviše plavog patlidžana, kao i lokalnih začina koji jelima daju posebnu aromu – ruzmarina, bosiljka, timijana, origana i morača. Provansa je poznata po proizvodnji maslinovog ulja, pa je ono nezaobilazni sastojak većine jela. Na trenutak vaša deca biće pravi majstoji mirisne provansalske kuhinje.

Cena ulaznice je 1200 dinara po detetu, za dva i po sata kreativnih aktivnosti. Prijave na telefon : 061/3599035 ili mail : sandbgrad@gmail.com